Ручек за ВИСТИНСКИ гурмани! ПОЛНЕТА тиква, есенски СПЕЦИЈАЛИТЕТ!
Може да поросите со малку рендано сирење и да вратите да се растопи сирењето…
Состојки:
1 поголема тиква
250гр месо по избор
1 помала главица кромид
¼ праз
2 чешниња лук
1 морков
2-3 шампињони
1 мала лута пиперка
2 лажици магдонос
Зачин по вкус: бибер, сув зачин, мелена црвена пиперка
50гр ориз
Подготовка:
Исечете ја тиквата на половина, исчистете ја од семките и извадете го „месото“. Додадете сол, бибер, малку масло и печете околу 15 минути со исечената страна надолу. Испржете го сечканиот кромид, додадете ги празот, пиперките и печурките и пржете. Додадете го крупно ренданото „месо“ од тиквата и морковот и оставете да врие, додавајќи малку вода. На крај додадете го месото, пржете, додадете го оризот, пржете и додадете ситно сецкан магдонос и лук. Зачинете по вкус. Свртете ја испечената тиква, наполнете ја со мешавината од месо, истурете многу малку вода на дното, покријте ја со фолија и печете околу 30 минути на 180 степени. Може да посипете со малку рендано сирење и да вратите да се растопи сирењето.