Ручек за ВИСТИНСКИ гурмани! ПОЛНЕТА тиква, есенски СПЕЦИЈАЛИТЕТ!

25 октомври, 2020
385832_x3_f

Може да поросите со малку рендано сирење и да вратите да се растопи сирењето…

Состојки:

1 поголема тиква

250гр месо по избор

1 помала главица кромид

¼ праз

2 чешниња лук

1 морков

2-3 шампињони

1 мала лута пиперка

2 лажици магдонос

Зачин по вкус: бибер, сув зачин, мелена црвена пиперка

50гр ориз

Подготовка:

Исечете ја тиквата на половина, исчистете ја од семките и извадете го „месото“. Додадете сол, бибер, малку масло и печете околу 15 минути со исечената страна надолу. Испржете го сечканиот кромид, додадете ги празот, пиперките и печурките и пржете. Додадете го крупно ренданото „месо“ од тиквата и морковот и оставете да врие, додавајќи малку вода. На крај додадете го месото, пржете, додадете го оризот, пржете и додадете ситно сецкан магдонос и лук. Зачинете по вкус. Свртете ја испечената тиква, наполнете ја со мешавината од месо, истурете многу малку вода на дното, покријте ја со фолија и печете околу 30 минути на 180 степени. Може да посипете со малку рендано сирење и да вратите да се растопи сирењето.