Се прашувате како да направите совршено тесто за тарт?! Еве погледнете!

4 октомври, 2020
kako-da-napravite-savrseno-testo-za-tart-640x427

Како се прави тарт? Еве неколку совети што ќе ви бидат многу корисни:

1. Кога се прави тарт, состојките треба да се користат ладни – на пр. путер, јајца и вода. Најдобро е да го изроните путерот ​​на мали парчиња и да го оставите во фрижидер 15-20 минути. Пред да се измешаат брашното и шеќерот, оставете го садот што ќе го користите 15-20 минути во фрижидер. Ако путерот и тавата не се изладат, но се користи топол путер, по печењето тестото може да стане мрсно и тврдо.

2. Кога подготвувате тарт, треба да дејствувате малку побрзо, така што состојките нема да се загреат. Тестото не треба да се меси долго време. Најдобро би било да користите миксер, а не да ги мешате состојките рачно. Водата и јајцата постепено се додаваат и повторно се мешаат со миксер, но со помала брзина.

3. Би било добро готовото тесто да го завиткате во подмачкана хартија и да го оставите во фрижидер да одмори најмалку еден час.

4. Нараснатото тесто се става на работна површина која ќе ја поросите со малку брашно. Двете страни треба да се набрашнат. Се развива внимателно, но не премногу долго, за да не се загрее премногу. Откако ќе се развие со помош на сукало, се става во подмачкана тава. Повторно ставете го во фрижидер 15-20 минути.

5. Покријте го тестото со подмачкана хартија пред да го ставите во рерна. На хартијата се става леблебија, леќа или грав. Ова помага тестот да не расте многу. Откако ќе се испече тартот, производите што ги ставате на врвот на хартијата се отстрануваат и може да се стават во кутија за следната употреба.