Се топи во уста! Направете сочен колач од јагоди!

23 мај, 20200
јагоди

Состојки:

300 мл млеко

200 гр брашно

300 гр јагоди

Малку сол

2 јајца

50 мл масло

Ванилин шеќер

Малку шеќер во прав

Подготовка:

Изматете ги јајцата со маталка, додадете ги маслото, солта, млекото, брашното и направете добро соединето тесто, малку погусто од она за палачинки.

Намачкајте тепсија со масло, па добро загрејте ја додека маслото не се стврдне.

Ставете го тестото во загреаната тепсија и наредете ги јагодите.

Вратете ја тепсијата во рерна и печете на 200 степени 30-40 минути додека не порумени добро.

Печениот колач наросете го со ванилин шеќер и шеќер во прав. Јадете го топол.

На здравје!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *