Слатки чоколадни топчиња со путер од кикиритки – не се печат
30 мај, 20200
Овие слатки, мали, чоколадни топчиња се толку лесни за подготовка што можат да ги приготват и деца.
Состојки:
- ½ филџан путер од кикиритки
- 3 лажици солен, растопен путер (може и обичен, но во тој случај додадете 1 прстофат сол)
- 1 филџан шеќер во прав
- 1 црна чоколада
Подготовка:
Изматете го путерот од кикиритки и обичниот путер со помош на миксер, притоа постепено додавајте шеќер во прав. Кога смесата ќе се соедини, завиткајте ја во фолија и оставете ја 15 минути во фрижидер. Потоа, рачно обликувајте ги топчињата и оставете ги да отстојат во фрижидер, најмалку 20 минути. На крај, растопете ја чоколадата и со помош на вилушка, секое од топчињата вметнете го во растопената чоколада и потоа извадете го. Вака филуваните топчиња наредете ги на измастена хартија и повторно вратете ги во фрижидер. По вака исполнетите чекори, вашиот десерт е подготвен за послужување.