Како најбрзо до коцки мраз?

10 јуни, 2020
фдфгд

Тајната е во топлата вода. Сите ставаме ладна вода во садови за коцки мраз, но тоа не е во ред. Колку и да звучи неверојатно, топлата вода ќе го направи мразот побрзо. Ова е феномен познат како „ефектот Мпемба“. Студентот од Танзанија, Ерасто Мпемба, е одговорен за тоа откритие во 1963 година. Забележал дека топлиот сладолед замрзнува побрзо од ладниот сладолед. Неговото откритие го објави лјавно шест години подоцна.

Сепак, не е целосно јасно зошто се случува ова. Постојат два можни објаснувања за овој феномен. Првиот е за топлата вода што испарува побрзо, волуменот на вода се намалува и мразот се формира побрзо. Според друго објаснување – кога се користи ладна вода, се формира слој кој делува како изолатор и е одговорен за побавно замрзнување.

Но, во секој случај, тоа е помалку важно – важно е да има малку трик како да се претвори водата во коцки мраз побрзо, а гостите не мора да чекаат долго за да пијат ладен, освежувачки пијалок, пишува Country Living.