Состојка од замрзнувачот која го омекнува месото!
Комбинацијата на оцет, вода, сол и зачини е идеална за омекнување на месото кога немате време за маринада за пилешко или свинско…
За време на карантинот, нема сомнение дека креативноста во кујната доста се зголеми – кулинарските трикови кои заштедуваат пари, но и состојките, се шират по социјалните мрежи.
Водата што останува во теглата после јадењето на кисели краставички станува сè поголем хит, како за третирање мамурлак, така и за брза маринада на зеленчук или замена за оцет кога не можеме да стигнеме до продавницата.
Киселата вода е комбинација на оцет, вода, сол и зачини идеални за омекнување на месото. Само истурете го месото и оставете го барем половина час, а исто така можете да го оставите преку ноќ, без разлика дали е пилешко или свинско месо. Пред да печете во тава или скара, избришете го месото одвишок вода со хартиени кујнски крпи.
Слободно можете да чувате вишок вода од теглата во фрижидер, а исто така можете да го замрзнете во корпи за мраз.