Совршени компири по рецептот на Емили Блант: Познатата актерка открива трик што прави неверојатна разлика!
Ретко кој може да одолее на печени компири кога тие се добро направени, а рецептот што ќе го споделиме со вас е вистинскиот начин да уживате во нивниот вкус. Тоа е рецепт на популарната актерка Емили Блант, која го подготви во една емисија од 2018. година, а сега имаме детални упатства и состојки.
Подготовка:
- 1,5 кг компири
- Морска сол
- Половина чаша растително масло
- Сецкан магдонос
- Крупна сол
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 ° C. Ставете вода во големо тенџере, додадете две лажици крупна сол и почекајте да зоврие. Во меѓувреме, излупете ги компирите и исечете ги на коцки со посакувана големина. Додадете ги компирите во вода и намалете ја температурата. Оставете ги да се крчкаат 8 минути.
Исцедете ги компирите пред да ги вратите во тенџерето со капак. Протресете ги околу 5 секунди за да добиете груби рабови. Внимателно наредете ги на садот за печење, така што ќе бидат на еднакво ниво. Оставете ги да се исушат најмалку 15 минути или до 6 часа ако имате време.
Земете хартија за печење, ставете ги во плех и попрскајте го растителното масло рамномерно.
Ставете го во рерна 5 до 7 минути, додека маслото целосно не се загрее.
Внимателно пренесете ги компирите во маслото и нежно протресете ги за да се впие. Печете ги 45 минути до еден час додека да добијат златна жолта боја и да станат крцкави од надворешната страна и сочни одвнатре. За време на печењето, вртете ги повремено, така што тие се рамномерно ќе се испечат од сите страни.
Ставете ги во чинија и зачинете со една и пол до две лажички морска сол и сецкан магдонос. Послужете ги топли и уживајте!