Темни палачинки со чоколадо и вишна (РЕЦЕПТ)

26 август, 2020
151531_files_ff


Состојки:

100 гр брашно

25 гр какао во прав

малку сол

1 лажица шеќер во прав

2 средни јајца

1 лажица стопен путер + масло или путер за пржење

300 мл млеко

1 лажичка екстракт од ванила

10 цреши

Чоколадно полнење:

100 гр темно чоколадо

15 гр путер

1,5 лажички мед

Easy Chocolate Crepes Recipe | Leite's Culinaria

Шлаг:

250 мл павлака

2-3 лажички шеќер во прав

1 лажичка екстракт од ванила

70 мл млеко

Coconut Flour Chocolate Crepes (Paleo) | Healthful Pursuit

За попрскување:

4 лажички бадеми по избор

Chocolate Crepes with Raspberry Sauce Recipe | Taste of Home

Подготовка: Мешате брашно, какао во прав и додадете сол и шеќер. Направете дупка на средина, измешајте ги во изматените јајца, стопен путер, млеко и екстракт од ванила. Измешајте го тестото додека не се изедначи и оставете да отстои околу половина час. Печете ги палачинките.

За полнење, стопете го чоколадото, медот и путерот, а потоа додадете го млекото за да добиете хомогена маса. За шлаг, изматете ја павлаката со шеќер во прав и додадете ја ванилата, па добро изладете. Наполнете ги палачинките, украсете со шлаг и посипете ги со бадеми. Забелешка: овој десерт се подготвува со минимум шеќер, доколку сакате послатки колачи, зголемете ја количината на мед и додајте неколку цреши.