Точкасти велигденски јајца: Едноставен и забавен метод на украсување со фолија со меурчиња

10 април, 2020
Tockasti jajca1

Сега е добра можност да станеме малку покреативни со украсувањето, затоа што имаме многу време.

Интересни велигденски јајца може да се добијат и со помош на обична фолија (т.е. фолија со воздушни перничиња) и темпера.

Можете да користите варени јајца или празни јајца, со празните бидете малку повнимателни за ракување и боење.

Исечете неколку парчиња фолија. На палета или поголема пластична лента, намачкајте со четка малку темпера во боја по желба. Потоа, обојте го делот од фолијата. Внимателно завиткајте го јајцето во фолија, држете неколку секунди и потоа извадете ја фолијата. Поставете го јајцето на сува и заштитена површина за да оставите темпера да се исуши. Ако сакате точки во различни бои, притиснете само дел од јајцето на фолија, почекајте да се исуши темпера, а потоа повторете го процесот со различна боја се додека јајцето не се исцрта. Исто така, пред да украсите со фолија, можете да ги обоите стандардните бои за велигденски јајца во бојата што ја сакате, а потоа да додадете нацртана шема по желба.