Три основни сосови за тестенини кои секој може да ги направи (РЕЦЕПТИ)
Најдобрите сосови за тестенини се подготвуваат дома од минимални состојки. Ви донесуваме три основни рецепти кои ќе ги задоволат сите вкусови.
Класичен сос од домати
Сосот од домати е лесен за подготовка, многу вкусен и се смета за основа на италијанската кујна на која почиваат многу јадења. Само пропржете парчиња лук во малку маслиново масло, додадете исецкани домати, малку сол, бибер и босилек и еве вкусна комбинација за различни видови тестенини.
Бело сос со сирење
Вкусот на тестенините ќе биде збогатен со бел сос со сирење. Се топи малку путер, а потоа се додава еднаква количина брашно. Истурете топло млеко или неутрална павлака за готвење и мешајте додека не се згусне бешамелот, а на крај растопете неколку видови сирење во него, како што се грана падана, сино сирење или некое друго растопливо сирење по желба.
Песто од зачински билки
Песто е убав додаток на тестенини и пица, а доволни се само 30 секунди во блендер за да се подготви. Во нив мелете босилек, борови ореви, грано падано сирење, лук и маслиново масло и ќе добиете вкусно песто џеновезе.
Наместо босилек, можете да користите други билки како нане или магдонос во комбинација со ореви или бадеми. Комбинирајте и уживајте во вкусовите.
Добар апетит!