Вака Виенските шницли за 4 лица би испаднале совршени

29 април, 2020
Naslovna

Постојат многу начини да направите вкусни виенски шницли, а овој рецепт сигурно ќе им се допадне на сите.

Состојки (за 4 лица):

  • 4 парчиња телешко или говедско месо, колку што е можно поголеми, тенко исечени
  • сол и бибер

За поховање:

  • брашно
  • презла околу 100 гр
  • 2 јајца
  • масло за пржење

За тартар сос:

  • 4 парчиња средни кисели краставички
  • околу 100 гр мајонез
  •  1 лажица павлака
  • бибер
  • 3 лажички рендан лук
  • 1 чешне лук


Подготовка:

1. Ситно исечени меса (кажете му на месарот за да ги исечете ситно затоа што треба да се готват), исушете ги со кујнска крпа, убаво истчукајте ги со чекан за месо за да ги направите што е можно потенки, посолете ги и ставете бибер по вкус.

2. Подгответе три сада со смесата за полнење: ставете го едното брашно во едниот, во другиот јајцата и во третиот сад истурете ја презлата.

3. Во подлабока тава, загрејте го маслото, висина околу еден сантиметар. Нека не се загрева премногу, туку загреано на средна топлина.

4. Секоја шницла добро и рамномерно ставете брашно, потоа во ги ставате во јајца и на крај измешајте ги во презлата.

5. Најдобро е да ги пржете еден по еден или два (тие тешко можат да се вклопат во голема тава во секој случај) на средна топлина, покриена, да го одржува месото меко. Кога ќе се претворат жолти на долната страна, свртете ги да се печат и од другата страна.

6. Печете ги во огноотпорна тава и чувајте ги топли додека не се послужат.

7. Тартар сос (прелив): Исецкајте ги киселите краставички и измешајте ги во мешавина од мајонез, павлака и сите други состојки. Ако сакате повеќе бибер, додадете повеќе! Ако нема кисели краставички, тогаш може свежа краставица.