Ваков десерт сигурно не сте пробале: Француски тост во калап за мафини
2 ноември, 2020
Состојки:
4 јајца
250 мл бадемово млеко
1 лажичка ванила
2 лажички цимет
12 парчиња тост леб од интегрално брашно
За полнењето:
500 мл грчки јогурт
60 мл јаворов сируп
половина лажичка цимет
Подготовка:
Добро измешајте јајца, млеко, ванила и цимет. Потоа натопете парчиња тост во оваа смеса и турнете во калап за мафини. Печете 20 минути на 180 степени. Во меѓувреме, измешајте грчки јогурт со јаворов сируп и цимет. Извадете ги корпите за тост од калапот, ставете ги на плех и наполнете ги со мешавина од грчки јогурт. Одозгора ставете свежо овошје – исечени јагоди, боровинки, малини и капини. Истурете малку јаворов сируп над секоја корпа.