Вкуснa кикирики бајадера! Направете крцкави мали колачи прелиени со ЧОКОЛАДО! (РЕЦЕПТ)
Идеални ситни колачиња за слави и празници.
Состојки:
180мл вода
180мл шеќер
74гр маргарин
200гр блендирани кикирики
250гр мелени бисквити
80гр црно чоколадо
100гр бело чоколадо
Глазура:
120гр црно чоколадо
2 лажици масло
Подготовка:
Веднаш изрендајте го црното чоколадо. Измешајте вода и шеќер и оставете да зоврие. Кога ќе зоврие, додадете маргарин и почекајте да се стопи и да зоврие. Тргнете од оган и додадете кикирики и 200 гр мелени бисквити. Измешајте, а потоа поделете на два дела. Во едниот дел ставете рендано чоколадо, а во другиот преостанатите 50 гр мелени бисквити и измешајте. Ставете хартија за печење во мал плех или калап, а потоа истресете ја целата лесна смеса и израмнете. Расопете го белото чоколадо во микробранова печка или на пареа. Загревајте во микробранова печка 15 секунди додека не се стопи чоколадото. Прелијте го растопеното чоколадо преку првиот слој и оставете го во замрзнувач да се стегне 5-10 минути. Препорачуваме млечно бело чоколадо бидејќи чоколадото за готвење не се топи убаво. Ако сакате посна кикиритка бајадера, исклучете го чоколадото. Извадете го од замрзнувачот и ставете го чоколадниот дел над него, исто така израмнете го. Доколку се случи другиот дел да се олади и се чини дека нема да може убаво да се става преку чоколадото, загрејте го малку(да не биде жешко). Порамнете повторно со чаша. Глазурата се прави веднаш. Измешајте ги чоколадото и маслото и ставете ги во микробранова печка (15 секунди додека не се загреат) или на пареа и растопете ги заедно. Истурете врз бајадерата и посипете ги со изблендирани кикирики по желба.