За овој колач не ви треба миксер: Можете да го комбинирате со било кое овошје!

14 септември, 2020
рецепт

Сега кога сезоната на капење заврши, можеме да се опуштиме и да уживаме во убавите рецепти. Денес ви донесовме супер едноставен рецепт за торта со какао, малини и сите оние состојки кои веројатно веќе ги имате во вашата кујна. Ако не сте љубител на малини, можете да го подготвите колачот со некои други бобинки или јаткасти плодови, и тоа е толку лесно да се подготви, што ќе работи за оние кои не се на „вас“ со подготовка на десерти.

Состојки:

За бисквит:

3 чаши (180 ml) јогурт

1,5 чаши шеќер

1 ванилин шеќер

2 лажици какао во прав (или пудинг од чоколадо)

1/2 чаша масло

3 чаши брашно

1/2 вреќа прашок за пециво

лажичка свежи малини

За глазура:

1 чаша млеко (ако сакате повлажна торта, додадете повеќе)

1 чаша шеќер (не го исполнувајте сè до врвот)

3 лажици какао во прав (можете да додадете и чоколадо за готвење)

150 гр путер

Подготовка

1. Рачно изматете ги сите состојки на бисквитот, освен малините.

2. Истурете ја смесата во подмачкан сад за печење прибл. 20х27 сантиметри. Одозгора посипете малини и лесно притиснете ги во смесата.

3. Печете 35-40 минути во рерна загреана на 200 степени или додека не видите дека тестото се пече внатре.

4. Извадете ја тортата и оставете ја да се излади, додека подготвувате глазура.

5. Сварете ги состојките за шлаг во тенџере и прелијте ја со изладената, претходно исечена торта, за подобро да ја апсорбира. Оставете да се излади во фрижидер.

Послужете го колачот со малини и лисја нане.