Запечени тестенини со пилешко: Вкусен и сочен ручек готов за само 20 минути!

26 октомври, 2020
495847_recept-testenina-pene-tunjevina_ls


Состојки:

1 пилешко бело месо

200 мл неутрална павлака за готвење

600 мл млеко масло

100-200 гр тврдо сирење

2 лажици меко брашно

2 лажици пармезан

(40 гр) сол, бибер, сув зачин, магдонос по вкус

400 гр тестенини (школки)


Подготовка: Излупете го пилешкото, одвојте го од коската и исечете на мали коцки. Загрејте масло (50 ml) во тава , а потоа спуштете го месото, зачинете го и пржете додека водата не испари и лесно започне да крчка. Извадете го белото месо во поголема чинија, а преостанатото масло истурете го во помал сад во кој ќе го сварите сосот.

Загрејте го маслото (околу 100 ml), додадете го брашното и пржете 2-3 минути со постојано мешање. Потоа истурете млеко и неутрална павлака, додајте ги зачините и мешајте додека сосот не се згусне.

Ставете ги тестенините во зовриена вода и варете ги 5-7 минути. Користете цедалка, пренесете ги тестенините во сад каде што се пилешкото и сосот. Не треба да ги цедите и миете тестенините, само пренесете ги малку исцедувајќи ги. Изрендајте половина тврдо сирење, додадете малку сол и измешајте сè. Вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени или направете го тоа додека тестенините се готват.