Турски кадаиф, но на грчки начин: Сигурни сме дека никогаш не сте пробале повкусна пита со сирење! (РЕЦЕПТ)

popara19 декември, 20202min0
shutterstock1621170202-830x0 (1)

Кој би рекол дека постои солен кадаиф?

Кадаиф е еден од најубавите слатки турски специјалитети. Како и да е, Грците не би биле Грци доколку не би „удриле“ контра Турците овде и го сторат тоа на свој начин. Затоа, кога порачувате кадаиф во Грција, немојте да се изненадите ако ви го донесат со сирење или во солена верзија подеднакво вкусна како и благата верзија. Еве како да го подготвите…

Состојки:

1 пакување кадаиф

150гр путер

200гр изрендан кравји кашкавал

200гр изрендан овчиј кашкавал

200гр фета сирење искршена на покрупни парчиња

Сол

Бибер

За бешамел:

2 лажици брашно

2 лажици путер

1 чаша млеко

Подготовка:

Прво подгответе го бешамел сосот. Се топи путерот во тавата и се додава брашното. Мешајте додека состојките не се соединат. Додадете млеко во мали дози и измешајте добро.

Кога смесата ќе се згусне, извадете ја од плочата за готвење, па додадете го ренданото сирење. Промешајте и пробајте дали е потребно да додадете сол. Ако е треба, додадете сол и, се разбира, бибер.

Подмачкајте го плехот за печење и покријте го неговото дно со кадаиф. Лесно притиснете ги со рацете за да се залепат подобро на дното.

Истурете ја мешавината од сос бешамел и сирење и добро распоредете ја низ целиот плех.

Покријте ја смесата со друг слој кадаиф и повторно притиснете. Прелијте го кадаифот со стопен путер.

Печете во загреана рерна 45 минути на 150 степени, а потоа подигнете ја температурата на 180 уште 15 минути.

Извадете ја питата од рерна, оставете ја малку да се излади и исечете ја.

Пријатно!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma