Гастро патувања: Најпознатите национални јадења од европската кујна
Овие се најдобрите национални јадења од европската кујна, наведени во Travelmagazine.
1. Пиероги во Полска
Има толку многу причини да ја посетите Полска, но „пробајте пиероги“ треба да биде на врвот на вашата листа. Овие мали кнедли можат да бидат исполнети буквално со што било. Класичната верзија вклучува компири и сирење, месо и зелка или само зеленчук. Тие често се служат прелиени со кисела павлака и пржен кромид или свинско месо. Тие се исто така популарни како десерт, полнети со овошје и слатко сирење.
2. Пастеис де ната во Португалија
Вкусна пастеи де ната (португалски десерт) може да се најде низ целиот свет, но никој не може да ве направи точно како што се служат во португалски слаткарници и ресторани. Овие златно-кафеави колачи се исполнети со карамелизиран крем, додека лушпата однадвор ве мами, доволно тенка за да го воодушеви секое непце кога ќе се комбинира со слатки. Нарачајте го со силно црно кафе.
3. Канелбулар во Шведска
„Canelbullar“ буквално се преведува како „ролни од цимет“ и можеме да ви ветиме дека се подобри од сите што сте ги пробале досега. Мекото и „подуено“ тесто, зачинето со кардамон, се премачкува со путер и се полни со цимет. Овие кифлички се најубави кога се свежи од рерна, а ги има во повеќето шведски пекари. Beќе можете да ги помирисате на една милја.
4. Каривурст во Германија
Сите знаеме дека Германците прават добри колбаси, но каривурсот е нешто сосема друго. Второ ниво. Оваа популарна улична храна вклучува сецкани колбаси прелиени со кечап измешани со кари во прав. Звучи чудно, но нешто во врска со тоа едноставно функционира. Најдобро се јаде со помфрит и пиво.
5. Карјаланпиирака во Финска
Честопати се нарекува “карејска пита”. Направен е од едноставни состојки, но не би претпоставиле дека кога ќе погодите. Тенката кора од ‘рж е полнета со компири, ориз или моркови и разни други состојки.