Гастро патувања: Најпознатите национални јадења од европската кујна

5 ноември, 2020
12089093765f9be5efdc6a0601376447_690x460

Овие се најдобрите национални јадења од европската кујна, наведени во Travelmagazine.


1. Пиероги во Полска

Има толку многу причини да ја посетите Полска, но „пробајте пиероги“ треба да биде на врвот на вашата листа. Овие мали кнедли можат да бидат исполнети буквално со што било. Класичната верзија вклучува компири и сирење, месо и зелка или само зеленчук. Тие често се служат прелиени со кисела павлака и пржен кромид или свинско месо. Тие се исто така популарни како десерт, полнети со овошје и слатко сирење.

View this post on Instagram

Tak właśnie wkraczam w październik. Miesiąc powrotu na uczelnie, a także wielu szkoleń, które dopiero przede mną. Mam nadzieję, że nie braknie mi motywacji i energii, aby przemycić tutaj choć odrobinę tego czym pragnę zajmować się zawodowo. Pierogi ruskie idealnie wpisują się w studenckie menu. Gdyby nie fakt, że od jakiegoś czasu trochę zmodyfikowałem mój jadłospis to pewnie wracałbym do Wrocławia z walizką pełną jedzenia😜 Tym bogatym talerzem celebruję ostatnie chwile wolnego. Przepis na pierogi z idealnym ziemniaczanym farszem już się tutaj znajduje. Pozdrawiam Wszystkich pierogowych fanów!🥟 #student #studentlife #studia #october #studygram #dumplings #pierogi #pierogiruskie #pierogies #ziemniaki #dough #cooking #foodphotography #jedzenie #domowejedzenie #obiad #pyszne #przepis

A post shared by Wojtek Dańczak (@wojtekdanczak) on

2. Пастеис де ната во Португалија

Вкусна пастеи де ната (португалски десерт) може да се најде низ целиот свет, но никој не може да ве направи точно како што се служат во португалски слаткарници и ресторани. Овие златно-кафеави колачи се исполнети со карамелизиран крем, додека лушпата однадвор ве мами, доволно тенка за да го воодушеви секое непце кога ќе се комбинира со слатки. Нарачајте го со силно црно кафе.

View this post on Instagram

#frühstück #pasteisdenata #portugal🇵🇹 #yummy

A post shared by bianca_wolfkuehler (@bianca_wolfkuehler) on


3. Канелбулар во Шведска

„Canelbullar“ буквално се преведува како „ролни од цимет“ и можеме да ви ветиме дека се подобри од сите што сте ги пробале досега. Мекото и „подуено“ тесто, зачинето со кардамон, се премачкува со путер и се полни со цимет. Овие кифлички се најубави кога се свежи од рерна, а ги има во повеќето шведски пекари. Beќе можете да ги помирисате на една милја.


4. Каривурст во Германија

Сите знаеме дека Германците прават добри колбаси, но каривурсот е нешто сосема друго. Второ ниво. Оваа популарна улична храна вклучува сецкани колбаси прелиени со кечап измешани со кари во прав. Звучи чудно, но нешто во врска со тоа едноставно функционира. Најдобро се јаде со помфрит и пиво.


5. Карјаланпиирака во Финска


Честопати се нарекува “карејска пита”. Направен е од едноставни состојки, но не би претпоставиле дека кога ќе погодите. Тенката кора од ‘рж е полнета со компири, ориз или моркови и разни други состојки.