50 работи кои мора да ги направите со детето до неговата 5-та година. малку фантазија и многу убави спомени!

6 мај, 2020
дете

1. Правете балончиња од сапуница.

2. Инвестирајте во некоја добра книга или игра со активности.

3. Или во боички и хартија.

4. Или, за вас кои сакате да живеете опасно, во фломастери.

5. Или во темпери бои, вие кои баш сакате да ризикувате.

6. Гответе со децата.

7. Научете ги да кршат јајца. Очекувајте неред и воодушевување.

8. Научете ги да направат сендвич со мисиркино месо и џем.

9. Играјте „школка“ во кујната.

10. Одете на прошетки.

11. Гонете ги сопствените сенки.

12. Одете во авантури во природа.

13. Учете ги да читаат, пишуваат и да сликаат.

14. Направете потрага по богатство.

15. Воведете попладневна дремка. Или барем време за тишина и одмор.

16. Нека им дојде другарче на гости.

17. Читајте им книги.

18. Нека ви читаат тие.

19. Глумете го тоа што сте го читале.

20. Одете на лулашки.

21. Лежете на треба и набљудувајте ги облаците.

22. Слушајте музика.

23. Танцувајте во дневната соба.

24. Внимателно слушајте ги нивните приказни.

25. Дозволете им да одберат што ќе ручаат тој ден.

26. Одведете ги во книжарница и библиотека.

27. Покажете им ги вашите играчки кога сте биле мали.

28. Редете коцки.

29. Вежбајте броење и собирање.

30. Нека ги измијат садовите.

31. Нека ви помогнат со диплење на пешкирите.

32. Возете се во автомобилот.

33. Одете во расадник за цвеќиња.

34. Дозволете им да ја туркаат количката во маркет.

35. Маскирајте се во омилените ликови.

36. Дајте им да користат лепак и циркони.

37. Изведете едноставни научни експерименти.

38. Засадете бавча.

39. Зборувајте за годишните времиња.

40. Исцртајте на хартија контура од нивните дланки и чувајте ја за спомен.

42. Гледајте филм.

43. Трчајте.

44. Натпреварувајте се кој може да издржи подолго без да се насмее.

45. Направете смешни фотки и видеа.

46. Правете мапи.

47. Научете ги да кажат “Те сакам” на повеќе јазици.

48. Играјте “Шуга”.

49. Научете ги да врзуваат врвки.

50. Играјте меморија.