Како Комунистите ја „ставија” црвената ѕвезда за Симбол на Комунизмот?!

13 јуни, 2020
Annotation 2020-06-13 002134

Универзалниот симбол на социјализмот и комунизмот – црвената петокрака ѕвезда – ја поплави планетата во еден момент, а црвената стана омилена боја на овој идеолошки концепт. Беше насекаде: на грбови, знамиња, државни симболи, корици на книги, воени капи, локомотиви, камиони, постери … Од каде и како стана овој симбол на црвената sвезда, симбол на ова движење и идеја?

Постојат неколку толкувања за потеклото на овој симбол. Според еден од нив, авторот е непознат и единствено што е познато е дека тој генерално бил прифатен прво во Русија по Октомвриската револуција од 1917 година, а потоа се шири низ целата планета. Некои велат дека петкраката sвезда симболизира со своите пет раце – петте прсти на работникот, поддршката и главната сила на оваа идеја. И тоа звучи неверојатно затоа што комунизмот едноставно би можел да ја земе раката на работникот со испружени пет прста како свој симбол! Според другата опција, од друга страна ѕвездата ги претставува петте континенти, што од срце, е најмалку веројатно затоа што Земјата има 7 континенти – Азија, Африка, Северна Америка, Јужна Америка, Антарктикот, Европа и Австралија!

Најмалку позната теорија е ги дека претставува петте вооружени групи што ја водеа Русија по Октомвриската револуција: млади, војска, индустриски работници, селани и интелектуалци…

Некои записи и сведоштва велат дека црвената sвезда како симбол датира од времето пред крајот на Првата светска војна кога руските трупи се повлекле од фронтовите на Австрија и Германија, и се вратиле во татковината во есента 1917 година и се мешале со локалните трупи околу Москва. За да се разликуваат од новодојдените од фронтот, на војниците на московската гарнизон им беа дадени кадрици со ѕвезди со пет впечатоци од нивните претпоставени, кои ги ставија на нивните воени капи. Кога трупите од московскиот регион и новодојденците им се придружија на растечките сили на Црвената армија и на болшевиците, тие ги обоија лимените ѕвезди со црвена боја. Вака се создаде симболот на црвена везда!

Исто така, постои верзија според која славниот револуционер Лав Троцки го измислил симболот. Велат дека веднаш по револуцијата, истакнатиот револуционер и болшевик Николај Кириленко носел зелена петокрака sвезда на својата униформа. Троцки го праша Кириленко што му значеше таа зелена петокракна sвезда и тој одговори дека тоа претставува 5 континенти. Тоа беше смешно за Троцки, и тој веднаш издадал наредба сите sвезди на болшевичките униформи веднаш да бидат обоени со црвена боја!

Сите овие објаснувања изгледаат, велат инсајдерите, прилично детски и неубедливи. Неодамна, на различни страници кружи уште едно можно објаснување, што произлегува од објаснувањето за потеклото на идејата за комунизмот.

Запишано е дека Адам Вајсхаут ја основал сектата Илуминати на 1 мај 1776 година, која имала длабоки корени во масонеријата. Меѓу другото, сектата се залагаше за укинување на приватната сопственост, наследство, па дури и семејството и сите религии. Сè на сè, на 1 мај не го славиме Меѓународниот ден на трудот, туку основањето на Илуминатите! Скоро истите идеи и поставувања на Илуминати ги наоѓаме во „Библијата“ на светскиот социјализам и комунизам, „Манифестот на комунистичката партија“ од Карл Маркс.

Од друга страна, масонеријата со сите свои тајни симболи на окултизам потекнува од Редот на витезите – Темплари, религиозна формација која беше распуштена во 14 век. Оваа организација, која траела малку повеќе од 2 века, имаше пристап до безброј документи и тајни симболи на христијанството и духовноста.

Комунистичкото движење во светот, бидејќи потекнува од масоните, презеде многу симболи со окултен знак што потекнуваат од антиката. Веројатно огромното мнозинство комунисти не било ни свесно за окултните значења на симболите, но некои знаеле што значат: пред сè, дека црвената петокрака ѕвезда не претставува ништо друго освен познатата мала, легендарна планета Нибиру, ѕвездата на смртта!

Захарија Сичин, автор на книгата „12. планета“(1976), зборува за постоењето во античките сумерски митови на планетата непозната за астрономите по име Нибиру. Тој вели дека според митовите таа поминува низ нашиот Сончев систем на секои 3.600 години, предизвикувајќи апокалиптичко уништување на нашата планета. Покрај тоа, планетата Нибиру е – црвена! Енди Лојд, авторот на книгата „Скриена Sвезда“ (2005), исто така зборува за можноста за постоење придружник на нашето Сонце кога го нарече Немесис (Нибиру) или ѕвездата на смртта. Тој вели дека веројатно таа е „црвено џуџе (поради црвената боја) што му приоѓа на нашиот сончев систем на секои 21.600 години“. Постојат сè повеќе астрономи во светот, вклучувајќи ја и американскиот НАСА, кои веруваат во постоењето на таен придружник на нашето Сонце.

Сè на сè, има некои објасниви паралели помеѓу симболите на комунизмот, црвената петокрака sвезда, Темпларите, Илуминатите и мистериозната, но неоткриена планета која постојано ги избегнува астрономите.

Знаме на СФРЈ – светски рекордер

Многу знамиња на разни земји во светот кои на кој било начин се сметаа себеси за социјалистички во втората половина на 20 век, го имаа симболот – ѕвезда. Sвездите беа со различни бои: црно на знамето на Гана, жолто на кинеското и советското. На некои места, имаше црвено, но многу мала. Единствено само на знамето на ДФЈ, тогаш ФНРЈ и конечно СФРЈ, ѕвездата беше црвена! Покрај тоа, големината на нашата starвезда беше и останува светски рекордер на знамиња. Нашата црвена sвезда растеше од мала, прилично срамежлива големина на средниот, белиот дел од нашиот тробојка, секоја година за време на НОБ, бидејќи социјализмот напредуваше сè додека не беше укинат во 1992 година. На крајот на постоењето на југословенскиот тробојка, зафати речиси една третина од знамето и отиде длабоко и во другите две полиња – црвеното и синото!

Нибиру

Нибиру или Планетата Х сè уште е хипотетичка планета, бидејќи нејзиното постоење не е научно докажано. Научниците кои веруваат во нејзиното постоење во Сончевиот систем велат дека таа е на самиот раб на нашиот систем и дека нејзиниот пристап кон Земјата ќе предизвика (и отсекогаш предизвикувал) катаклизми, а сега – крај на светот. Тие веруваат дека Нибиру има околу пет пати поголема маса од Земјата, и дека се движи во елипсовидна орбита, односно во спротивна насока од другите планети на Сончевиот систем. Нејзиното растојание од нашето сонце се проценува на околу половина светлосна година. Исто така, постојат мислења дека ова не е планета, туку кафеаво џуџе, протоѕвезда.