Алармантно: 3,5 пати поголемата Србија со 66 заразени и 1 починат – Македонија 175 заразени, 4 починати!

11 јуни, 2020
ministerstvo

Во соседна Србија во последното деноноќие се дијагнозирани и потврдени 66 случаи на КОВИД-19, починато е едно лице. Србија брои 7.243.000 жители на својата територија, односно е 3,5 пати побројна од Македонија.

За споредба со неа, три ипол пати помалата Македонија во истите тие минати 24 часа брои 175 случаи и 4 починати.

Во превод, 3,5 пати помала земја има 2,5 пати повеќе заболени и 4 пати повеќе починати.

Споредбено, доколку би имала неодговорна Влада како во Македонија која толку лошо се справува со  коронавирусот, Србија според бројот на население и заразените кај нас денеска би имала над 600 случаи на заразени и околу 14 починати лица, секако доколку би била како Македонија.

Србија има и само 432 активни случаи, за разлика од Макеодниај која има дури 1687 или 4 пати повеќе од далеку поголемата Србија. Доколку Србија се справуваше со коронавирусот како Владата на Спасовски, споредбената анализа вели дека тие сега би требало да имаат над 7.000 активни случаи.

За нивна среќа, таму Комисијата за заразни болести не ја води епидемиологот Заев…