Како ќе се водат разговорите помеѓу Белград и Приштина и кого бараат Албанците за посредник?!

5 јуни, 2020
balkan

Уставниот суд во 2019 година донесол одлука да премиерот го претставува, односно да го предводи Косово на меѓународната сцена – ијавил Хоти за РТК.

Тој навел дека имал контакти со претставникот на ЕУ за дијалогот помеѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак набрзо откако бил избран за премиер.

  • Веднаш по мојот избор за премиер имав контакт со Лајчак. Бев јасен во нашите ставови во однос на преговорите. Со сите го воспоставивме првиот контакт. Како со господинот Борело така и со другите претставници на институциите – рекол Хоти.

Додал дека нема да направи грешка бирајќи помеѓу САД и ЕУ, туку дека ќе соработува и со едните и со другите во однос на дијалогот мегу Белград и Приштина.

  • Нема да грешиме со тоа што ќе одбереме една страна помеѓу САД и ЕУ. Ние сме за двете страни и нема да влеземе во дијалогот без Вашингтон. Постои големо интересирање во Вашингот околу спроведување на договорот.

Тој потврдил дека поранешниот премиер на Косово, Албин Курти не го пречекал во канцеларијта при примопредавањето на должноста.

– Мислам дека то а воопшто не ја покажува институционалнатата култура. Мораме да се помириме со ротацијата на власта. Во иднина и јас ќе ја предадам на некого – заклучил Хоти.