Решена мистеријата со пронајдените черепи, за кои се мислеше дека се од вонземјани

11 јуни, 2020
misterija

Мистеријата за невообичаените издолжени черепи, пронајдени на гробиштата во градот Меш во Унгарија, на само 80 километри од Србија, беше решена по неколку децении.

Сега е познато нивното потекло, но и, како што посочуваат, падот на Римската империја. Со децении, научниците истражувале за потеклото на десетици издолжени черепи, стари повеќе од илјада години, слично на тоа како вонземјаните кои се прикажани во филмовите за научна фантастика, во овој унгарски град.

Черепите биле откриени во 1961 година, но археолозите не биле во можност да го дознаат нивниот голем број со децении, иако некои племиња кои живеат во Европа од првиот до петтиот век, од кои потекнувале черепите, се знае дека практикувале вештачко издолжување на коските на главата. Новите истражувања утврдиле дека овие черепи им припаѓале не само на номадските племиња што минувале низ Панонија, римска провинција, туку и на нејзините постојани жители, објавено е во научното списание „Плос“.

Научниците открија дека припадниците на различни племиња се мешале и ги усвоиле традициите и обичаите на другите. Исто така, утврдено е дека припадниците на племето им се придружувале на другите племиња и на месното население и создале населби во кои живееле со генерации. Се верува дека традицијата на продолжување на черепите ја донеле во Римската империја племињата од Азија, како што се Хуните. Голем број издолжени черепи зборува за растот на нивното влијание и падот и колапсот на Римската империја, веруваат научниците.