ВНИМАНИЕ: На Шар Планина мечки се шетаат по улици.. да не биде оф леле мајко…

4 јуни, 2020
mece

Три мечки, веројатно мајка и две мечиња, биле снимени како се движат на асфалтниот пат во Брезовица по темнината. Како некои животни кои живеат во градот и ја поминуваат улицата на семафор, така и ова трио, штом се осветлени од фаровите, учтиво, со брз чекор се засолниле до самиот раб на патот.

Лево од нив е банкина, така што тие не можеле едноставно да избегаат од патот и да исчезнат во шумата. Мечките и снимателот, кој ја забележал сцената од автомобилот, наскоро се разделиле, а тие продолжиле да ја истражуваат шумата.

Кафените мечки се сметаат за вистински кралеви на Шара. Тие главно живеат во зачувани планински шуми и шумско-карпести комплекси. Исто така, во потрага по храна, тие се наоѓаат во скоро сите живеалишта на Шар Планина. Според некои проценки, на Шара живее најбројна популација на кафени мечки, помеѓу 45 и 50 единки, а тоа е секако живеалиште на едно од најважните популации на мечки на Балканот и Европа.

Сепак, зголемената во последниве години сериозно се закани дека ќе го загрози присуството на овој редок вид во нејзината природна планинска тврдина.