Блиската средба со смртта му ги отвори очите: Ова е суштината на филозофијата на Чарлс Буковски!

12 јуни, 2020
169021_profimedia0173073999_ls

Чарлс Буковски е еден од најпознатите и најчитани писатели на сите времиња, а неговите ставови и однесувања не се исполнети со исто ниво на одобрување од сите. Без оглед на тоа, ова е фасцинантна личност која не играше според правилата, и која успеа да биде успешна и да ги реализира своите идеи, барем на некој начин.

Ако се запрашаме која е тајната на неговиот успех, прво треба да имаме во предвид дека тој многу лесно можел да го заврши својот живот предвреме, како непознат човек, а не како некој чие име е на широко познато. Во неговиот случај, тој успех дојде во средното доба, а пред тоа тој се откажа од факултетот на половина од студиите, скоро умре од чир и работел многу тешки и слабо платени работи за да преживее. Имаше и период од скоро цела деценија кога тој воопшто не пишуваше.

Блиската средба со смртта го натерала целосно да се посвети на пишувањето и да продолжи да работи на нови текстови на дневна основа. Само неколку години подоцна тој го достигна посакуваното ниво и успех, и можеме да научиме многу од писмото што му го испратил на својот пријател, издавачот и писателот, Вилијам Пакард. Во него, тој вели дека многу луѓе пишуваат од погрешни причини, затоа што сакаат да се славни и да го привлечат вниманието на девојките, а тоа пишување треба да биде посветено само ако тоа ве одбрало вас, а не вие.

Чувствуваше дека повикот го избра и затоа на крајот сe испадна добро. Тој вели дека луѓето работат премногу напорно на нешто и дека тоа покажува дека тоа е погрешна насока и погрешна цел. Доказ дека нешто не е за вас е ако морате да се присилите да го сторите тоа, затоа што тоа е автоматски доказ дека воопшто не ви се допаѓа, туку самите се залажувате. И обидот треба да дојде само ако ви се чини дека би се каеле до крајот на животот, ако не сте пробале нешто. Затоа зборовите „Не пробувај“ се напишани на неговиот гроб.