Eдинствена личност на светот што била погодена од метаор!

1 септември, 2020
ana

Ана Хоџис дремнуваше на 30 ноември 1954 година, откако сопругот го испрати на работа. Во еден момент слушнала звук, просторијата се исполнила со прашина и почувствувала болка во стомакот. Таа виде црн камен на подот

Тој ден, градот Силакогу, „мермерен град“ во Алабама, беше погоден од метеорит.

Жената повика полиција и пожарникари, а експертите од воздухопловните сили пристигнаа за да откријат што се случило.

Отпрвин, сите помислија дека започна „третата светска војна“ и имаше теории дека парчето испаднало од руската вселенска станица.

„Каменот“ тежок 3,8 килограми е одземен од Хоџис. Возраста се проценува на 4,5 милијарди години. Се идентификува како хондрит, со мали гранули минерали и многу железо и никел.

Летал со брзина од 200 километри на час и се преполовил пред да падне врз куќата, па другиот дел бил пронајден во близина.

Ана Хоџис стана „sвезда“ која изјави дека е „погодена од самиот Бог“ и дека сака да го задржи.

Експертите проценуваат дека веројатноста некој да биде погоден од метеор е многу мала, всушност не постои и е изразена од еден на 1,6 милиони.

„Постои поголема шанса да бидете фатени во торнадо или молња истовремено отколку да ве погоди метеорит“, рече Мајкл Рејнолдс, астроном на Државниот колеџ во Флорида.

Ана е првата и единствената личност во светот која е погодена од метеор, а „вселенскиот објект“ им е вратен. Сепак, сопственикот на куќата, Бирди Гај, сметал дека метеоритот и припаѓа нејзе, па по судењето, сопствениците морале да платат 500 долари.

По неуспешните обиди за продажба на метеоритот, тие го донираа во Природната историја на Музејот Алабама.

Во исто време, нивниот сосед Кемпис Мекини нашол сличен камен, го продал и со парите купил куќа и автомобил.

На крајот, тој метеорит заврши и во музејот Смитсонијан.

За разлика од нејзиниот сосед, Ана почина сиромашна.

Во 1964 година, таа се разведе, се разболе од бубрежна болест и почина во локалниот дом за стари лица на само 52 години.