Една третина од заразените со корона развиваат тромбоза

18 мај, 2020
Naslovna

Тешката пневмонија, која е природна реакција на телото на вирусот, е одговорна за формирање на згрутчување на крвта. Лекарите ширум светот велат дека зголемениот број случаи на тромбоза кај пациенти примени во болница заради вирусот на корона е многу поголем од вообичаеното. Стотици микро-згрутчувања, исто така, се забележани во белите дробови на некои пациенти. Пациентите ширум светот се соочуваат со разни компликации поради вирусот на корона, од кои некои се фатални, пренесува BBC.

Овој вирус го зголеми бројот на случаи на длабока венска тромбоза, згрутчување на крвта што обично се наоѓа во нозете, што може да биде опасно доколку дел од тромб се раздели и помине во белите дробови, блокирајќи ги крвните садови. Тромб особено ги погодува пациентите кои инаку се во сериозна состојба и се верува дека повеќе од половина од пациентите имаат белодробна емболија или тромбоза во белите дробови.

Лекарите утврдиле дека вирусот корона влијае врз пациентите да развијат таканаречена леплива крв, што доведува до тромбоза. Оваа промена во крвта е резултат на сериозно воспаление на белите дробови, што е природна реакција на телото на вирусот. Според експертите за тромбоза, лепливата крв има многу поширок реперкусија од згрутчување на крвта, тоа доведува до зголемена стапка на мозочен удар и срцев удар.