Екпертите откриле стотина мутации на короната. Што значи тоа?

7 мај, 2020
Naslovna

Научниците од САД и Велика Британија идентификуваа стотици мутации на вирусот што предизвикува ковид-19 болест, пренесува BBC.

Она што научниците не беа во можност да утврдат е што точно значи ова за ширење на вирусот кај популацијата и колку ќе биде ефективна вакцината откако ќе се открие. Прашањето што се поставува е дали некоја од овие мутации го прави вирусот поопасен и дали доведува до негово полесно ширење.

Прелиминарните истражувања во САД покажуваат дека една мутација – D164G – е доминантна и би можела да доведе до забрзување на болеста кај луѓето, пишува ББС. Ова истражување сè уште не е објавено во ниту едно научно списание. Научниците во Ново Мексико откриле дека оваа мутација предизвикува побрзо рак на вирусот, но последиците сè уште не се јасни. Научниците од Националната лабораторија Лос Аламос во Ново Мексико проследија промени во „шилеста“ на вирусот што му дава специфична форма користејќи ги податоците од базата на податоци ГИСАИД. Тие заклучија дека има нешто посебно во врска со оваа мутација што предизвика шипката да расте побрзо, но ефектите од тој раст не биле јасни.

Истражувачкиот тим анализирал британски податоци за пациенти заразени од коронавирус во Шефилд. Иако им се чинеше дека луѓето со одредена мутација на вируси имаат повисоки концентрации на вируси во примерокот, тие не пронајдоа докази дека овие луѓе се болни или останале подолго во болницата заради тоа.