Еве што ќе се случи со руската вакцина! Ова воопшто не се очекуваше, светот е на нозе!

2 септември, 2020
vakcini

За извозот на оваа вакцина ќе се разговара за една година од сега. Продажбата на руската вакцина може да се договори за една година, веднаш штом ќе бидат вакцинирани сите руски граѓани, изјави Александар Гинцбург-директор на центарот “Гамалеј”.

Северна Македонија: Во изминатите 24 часа 163 нови случаи на Ковид-19, нема  починати

Вакцината наскоро ќе биде доставена на клиниките во Москва.

Тогаш ќе има неколку дена скрининг на оние волонтери кои веќе аплицирале, ќе им бидат дадени одредени анализи, тестови. Tоа ќе бидат клинички испитувања, и нивната вакцинација ќе започне на 7 септември – додаде Гинцбург.

На 11 август, Министерството за здравство на Русија ја регистрираше првата вакцина во светот за превенција од вирусот корона, што ја изработи Научниот институт „Гамалеја“ заедно со Рускиот фонд за директни инвестиции.

Вакцината беше именувана како „Спутник V“.

Директорот на Фондот за директни инвестиции, Кирил Дмитријев, објави дека фондот примил апликации од повеќе од 20 земји за набавка на милијарда дози на руска вакцина против вирусот корона. Во исто време, тој посочи дека Русија се согласила за производство на вакцини во пет земји, а расположивите капацитети овозможуваат производство на 500 милиони дози годишно.