Германските лекари позираат голи поради недостаток на опрема: Голотијата ни покажува колку се ранливи

28 април, 2020
голи доктори

Група германски лекари позираа голи за да привлечат внимание за недостатокот на заштитна облека и опрема, пренесува Гардијан.

Тие го нарекоа протестот „Бланке Беденкен“ или „гол страв“, а членовите на групата велат дека се чувствуваат загрозени од вршителите на вирусот и тврдат дека нивните повици за помош биле залудни со месеци.

Еден од членовите на групата, Рубен Бернау, рече дека тој и неговите колеги немаат доволно опрема за борба против вирусот.

„Голотијата е симбол за тоа колку сме ранливи без опрема“, рече тој.

Лекарите позирале на работните места, криејќи се со досијата на пациентите, медицинска опрема, тоалетна хартија и лекарски рецепти.

Кристијан Рутенволд изјави дека тие биле инспирирани од овој потег на францускиот лекар Алан Колумбија, кој бил фотографиран гол во својата канцеларија, откако се опишал себеси и неговите колеги како „топови за сточна храна“ во борбата против короната на вирусот.

Јана Хусеман, друг лекар, рече дека сакаат да продолжат со лекување на пациенти кои сè уште треба внимателно да се испитаат.

„За тоа ни е потребна соодветна опрема“, рече таа.

Друга докторка изјави дека е „обучена за шиење рани“ и праша „зошто сега таа мора да си шие маска?“

Германските лекари постојано повикуваа на поголема заштитна опрема откако вирусот пристигна во Германија кон крајот на јануари.

Германските компании за заштитна опрема го зголемија производниот капацитет, но не можеа да ги исполнат барањата.

Медицинските установи, клиниките и домовите за стари лица честопати испраќале барања за маски за филтрирање, очила и ракавици и рекоа дека нивните потреби едвај се исполнети.

Медицинскиот персонал исто така пријавил широко распространета кражба на средства за дезинфекција и маски од болници, за кои полицијата ги обвини бандите за организиран криминал. Како резултат, многу болници ја зголемија својата безбедност.

Едно неодамнешно истражување на германското здружение за здравствено осигурување покажа дека на лекарите им недостасувале повеќе од 100 милиони маски за еднократна употреба, скоро 50 милиони маски со филтри и повеќе од 60 милиони ракавици за еднократна употреба.