Казна за неносење маски – една минута во ковчег: По оваа опомена, сите ќе ги почитуваат мерките!

4 септември, 2020
ковчег

Индонезијците кои одбиваат да носат маска за да спречат ширење на коронавирусот во Џакара, главниот град на државата, можат да изберат казна – да платат 17 долари или да лежат во ковчег една минута.

Властите ја воведоа оваа необична мерка за да ги натераат оние што не носат маска да размислуваат за опасните последици од нивното однесување, откако последниве денови дневниот број на новоинфицирани лица надмина илјада.

Индонезија забележа повеќе од 180.000 заразени и повеќе од 7.600 смртни случаи од ковида-19.