Кинеските научници дојдоа до ново откритие! Ако сте имале корона, 95% има шанса да го имате и ОВА

13 мај, 2020
корона

Веќе долго време се поставува прашањето дали тие што го имале вирусот корона имаат антитела, а кинеските научници сега тврдат дека го имаат одговорот.

Резултатите од истражувањето од Медицинскиот факултет Чунгкинг носат информации дека од 285 тестирани пациенти кои имале корона вирус, 95% од нив развиле и антитела.

Се уште има многу прашања во врска со ова, како на пример колку антитела се потребни за да се осигураме дека сме заштитени или колку трае таа заштита, но одговорите на тие прашања ќе треба да ги почекаме. Засега, научниците велат дека ако сте имале вирус, постои добра шанса да сте развиле и антитела, кои помагаат да препознае инфекција што веќе сме ја имале и честопати целосно да го неутрализираме пред да развиваме симптоми.

Судејќи според спроведениот експеримент, човечкото тело произведува два вида на антитела по вирусот на корона: имуноглобулин М (IgM) и имуноглобулин Г (IgG). Првиот се произведува на почетокот на инфекцијата и произведува кратки бранови на заштита, а потоа се произведува IgG – истражувањето покажа дека сите пациенти развиле IgG антитела, на кои им треба подолго време за да се развијат, но нудат долгорочна заштита.

Научниците продолжуваат со понатамошните истражувања за да откријат колку трае имунитетот создаден од овие антитела.