Кинеските научници изјавуваат: Откриениот геномот на корона вирусот во Европа е различен од оној во Кина

20 јуни, 2020
genom

Кинеските власти денес, со Светската здравствена организација и меѓународната научна заедница, ги споделија податоците за геномот на корона вирусот кој беше пронајден во Европа и кој на многу начини е различен од оној што се шири во Кина.

Геномот на пекиншкиот вирус е постар од вирусот што во моментов е присутен во Европа.

Затоа, научниците шпекулираат дека корона вирусот би можел повторно да влезе во земјата преку замрзната храна или други производи на пазарот. Присуството на вирусот беше потврдено на даските за сечење на локалните пазари.

Странските експерти предупредуваат дека вирусот веројатно отишол од Вухан во Европа, па назад во Кина.

Во исто време, тешко е да се утврди како стигнало до новата појава бидејќи првиот случај сè уште не е идентификуван. Исто така е можно вирусот да циркулира кај популацијата веќе некое време.

Кина започна национална кампања за контрола на увезената храна. Тие ќе ја проверуваат замрзнатата храна што доаѓа од „високо ризични“ земји, според кинеските власти.

Иако властите признаваат дека постојат недвосмислени докази за ширење на инфекцијата преку конзумирањето на храна, тие сакаат да дејствуваат превентивно.

Кина забрани увоз на производи од германски преработувач на месо, чии вработени тестираа позитивно за новиот вирус корона.