КОГА ТЕСЛА ГО ПРАШАЛ ЕДИСОН ЗОШТО МУ ГО УКРАЛ ПАТЕНТОТ, ДОБИЛ ОДГОВОР: Тесла, Вие не го разбирате Американскиот смисол за хумор…

10 јуни, 2020
Annotation 2020-06-09 231157

Дали Едисон го ликвидирал вистинскиот пронаоѓач на филмот? Луис Лепран се качил на воз во Дижон, и никогаш не пристигнал во Париз за да го демонстрира својот изум, првата филмска камера во Америка, каде што со пронаоѓаштвото „управувал“ Томас Едисон.

Томас Едисон секако имал значително влијание врз науката и неговата примена, но исто така е познато дека користел сомнителни методи за постигнување на своите цели. Роден е во 1847 година во Мајлан, Охајо, како најмлад од седумте деца на Самуел и Нанси Едисон. Тој пријавил повеќе од илјада пронајдоци, а меѓу најважните се електричната сијалица и фонограмот.

Меѓутоа, пред неговиот талент за наука, тој го покажа својот талент за трговија, па на 12-годишна возраст започна да продава весници и храна на железничката станица. Тој сам го печати весникот, а наскоро надогради еден од напуштените вагони во своја лабораторија. Кога предизвикал пожарот, прекинала неговата работа со продажба на весници, па добил работа како телеграфски оператор, а на 19-годишна возраст се преселил во Луисвил, каде работел ноќни смени. Во тоа време, тој започна посериозно експериментирање, па наскоро направи машина за гласање, која брзо ги броеше гласовите, но – законодавците не беа заинтересирани.

Тој се пресели во Њу Јорк во 1869 година и отвори лабораторија за истражување. Се ожени двапати и имаше шест деца. Фонографот е измислен во 1877 година, а електричната сијалица во 1880 година (иако се шпекулира дека дури и тој не бил всушност неговиот изум). Официјално, негов изум е и филмска камера.

Прво, за да се долови „ликот и делото“ на Томас Едисон, да се потсетиме на неговиот „бизнис“ со Никола Тесла, кога младиот научник доби работа кај Едисон во 1884 година, како негов асистент. Му понудија огромни 50.000 американски долари во тоа време, за реконструкција и редизајн на генератор на еднонасочна струја. Кога ја заврши работата, Тесла ја доби само славната реченица од Едисон: „Тесла, не го разбираш американското чувство за хумор“.

Покривање на афера

Исто така, познато е дека тој често купувал туѓи патенти и ги објавувал под свое име. Патем, не е целосно точно дека тој ја измислил сијалицата, бидејќи неговиот патент за долготрајна и издржлива сијалица, по оригинален концепт е дело на Џозеф Свон, кој воведе светлина во англиските домови пред Едисон да ја патентира својата верзија.

За разлика од другите, Свон успеа да ја добие тужбата против Едисон, па затоа беше принуден да го прогласи за партнер и да „прикрие“ сè со значителна сума пари.

На што друго беше способен Едисон? Постои теорија дека тој учествувал и во физичка ликвидација на „конкурент“. Станува збор за францускиот изумител Луј Лепранс, кој го направи најраниот „преживеан“ филмски запис, и почна да ја развива својата камера години пред Лимиер (а и Едисон), а потоа – едноставно – исчезна.

Сè на сè, заради комерцијалната употреба на неговиот личен кинетоскопски салон во април 1894 година, Томас Едисон се смета за пронаоѓач на киноматографијата во САД, додека во Франција браќата Лимиер беа изумители на „Cinematographe“ и креатори на првата комерцијална изложба на „подвижни слики“ во Париз во 1895 година.

Луј е роден во 1841 година во Мец, на северо-исток на Франција и помина многу време во студиото на еден пријател на неговиот татко, пионерот на фотографијата Луј Дагер (изумител на Дагеротипија), уште од времето кога младиот Леперс студирал фотографија и хемија. Студирал сликарство во Париз, а на постдипломски студии по хемија. Во 1869 година, тој се ожени со Елизабета Винтли, сестра на Џон. Двојката го основаше Техничкото училиште за уметност во Лидс и станаа познати по тоа што префрлаа фотографии во боја на метал и керамика, па им беше нарачан портрет на кралицата Викторија.

Во 1881 година, Лепранс отпатувал во САД како агент за компанијата „Vintli partners“ и започнал експерименти во изработката на „подвижни фотографии“, дизајнирајќи камера во која се користат шеснаесет леќи, што ја патентирал. Иако камерата може да ги снима движењата, секоја леќа го фотографираше предметот од малку поинаков агол, така што сликата ќе „скокне“.

Семејството се вратило во Лидс во мај 1887 година, а во 1888 година Луј составил камера со еден леќа. Ажурираната верзија на овој модел за прв пат беше користена на 14 октомври 1888 година за снимање на „Roundhau Garden Scene“ и секвенца од синот на Адолф како свири хармоника. Подоцна, камерата се користеше за снимање сообраќај и пешаците што минуваат преку мостот во Лидс (оваа локација денес е обележана со плоча).

Работејќи со искусниот механичар Џејмсон Лонгли, тој се обиде да создаде проектор во текот на 1890 година. Сликите требаше да бидат одделени, печатени и монтирани индивидуално на подвижна лента. Неговото семејство и соработници велат дека тие ги проектирале овие слики на екран во работилницата на Лидс, но никогаш не се одржало јавно прикажување.

Совршено убиство

Во септември 1890 година, Лепранс се подготвуваше да патува во Соединетите Држави за да има јавна премиера на неговата работа и да им се придружи на сопругата и децата. Сепак, тој реши за прво да го посети својот брат во Дижон. Потоа, на 16 септември се качил во возот за Париз, но кога пристигна возот, пријателите на Лепранс сфатија дека Луј не е во него. Никогаш не бил виден повторно од семејство или пријатели, а последен пат го видел неговиот брат во станицата Дижон. Француската полиција, Скотланд Јард и семејството спроведоа обемни истраги, но ниту багажот, ниту неговото тело никогаш не беа пронајдени. Случајот никогаш не беше решен, и имаше неколку теории во играта.

Четири теории

Во 1966 година, Жак Делон теоретираше дека Лепранс доброволно се согласил да исчезне од финансиски причини, што не било точно. Директорот на општинската библиотека во Дижон тврди дека Лепранс починал во 1898 година во Чикаго, преселувајќи се таму на барање на неговото семејство, затоа што тој бил хомосексуалец. Сепак, нема докази.

Во книгата „Историја на кинематографијата“, Жан Митри, во 1967 година, ја презентираше теоријата дека Лепранс е убиен од неговиот брат. Митри забележува дека ако Лепранс сакал да се самоубие, можел да го стори тоа дури и пред официјалното време на неговото исчезнување, односно – мислел дека тој дури и не се качил во возот во Дижон.

Лепренс официјално беше прогласен за мртов во 1897 година. Фотографија на удавена жртва во Сена од 1890 година, која потсетува на Лепанс, е пронајдена во 2003 година, за време на истражување во полициските архиви во Париз. Од друга страна – ако Луј заврши во Сена, тоа значи дека тој не се качил во возот во Дижон.

Мистеријата останува, а снимките направени од Луис Лепранс можат да се видат на Интернет.