Корона вирус во вода – дали можеме да се заразиме во базен, или река,езеро,море?

3 мај, 2020
Naslovna

Како што летото се приближува и пандемијата на коронавирус сè уште трае, многумина се прашуваа дали вирусот може да се шири во базенот. Засега нема докази дека овој вирус може да се пренесе преку вода во базени, кади, мориња и слично, според Американскиот центар за контрола и спречување на болести.

Правилната дезинфекција и одржување на водата, вклучително и хлор и бром, треба да го деактивираат вирусот. Престојот близу до луѓето покрај базенот е уште една грижа.

„Поголем проблем е делење на истата гардероба, а потоа почесто допирање на устата и носот“, истакна д-р Мајкл Ајсон, инфектолог од Чикаго. Додека влегуваме и излегуваме од базенот, ги допираме површините, па затоа е важно да ги миете рацете пред и откако ќе влезете во вода. Ако базените треба да се отворат воопшто, ќе треба да се следат одредени мерки на претпазливост. Социјална оддалеченост ќе нè следи некое време како претпазливост.

Дали е безбедно пливањето во морето и другите природни води?

Чарлс Герба, професор по микробиологија и имунологија на Универзитетот во Аризона, објасни дека вирусите обично се потешки за преживување во солена вода. Истото се очекува и кај коронавирусот.

„Проблемот со водите што не се дезинфицираат е тоа што заразеното лице може да го пренесе вирусот од себе. Затоа, важно е да се дистанцирате од другите и да одржувате дистанца додека пливате“, рече Чарлс. Други експерти, исто така, веруваат дека ризикот од висока вода е многу мал.

„Поради големиот проток на вода во езерата и реките, вирусот не треба да нè загрижува“, истакна Роберта Лавин, професор на Универзитетот во Тенеси. Да потсетиме – Нема докази дека вирусот корона се шири преку вода за пиење, отпадна вода и слично. Поради оваа причина, не се очекува овој вирус да може лесно да се пренесе преку вода.