Кралицата Елизабета никогаш нема да се врати на кралските должности: Дали таа ќе биде во изолација со години?

11 мај, 2020
Naslovna

Британската кралица Елизабета (94) во моментот е во изолација во замокот Виндзор заради сè уште тековниот вирус на корона.

Нејзината околина и политичките службеници строго го штитат здравјето на кралицата, па сосема е сигурно дека никој нема да ја види во живо барем до крајот на летото. Најпотребните адреси ќе бидат направени преку видео-врска.

Сепак, многумина шпекулираат дека кралицата никогаш нема да се врати на редовното извршување на кралските должности, затоа што се вели дека опасноста од вирусот корона ќе биде присутна со години.

Кралицата не сака да престане да работи, но нема да им одолее на советите. Таа ги добиваше сите информации на Интернет секој ден, како и преку разговори со премиерот Борис Џонсон еднаш неделно.  

“Нејзиниот дневник за посветеност е празен до есента. Одбележувањето на Поздравувањето со боите, како и бројните летни забави во градината, се откажани. Таа тешко дека некогаш ќе се врати на” нормално “извршување на своите должности”, изјави кралскиот биограф Ендру Мортон.  

“Овој вирус ќе биде присутен со месеци, ако не и со години. Би било премногу ризично за кралицата да започне со состаноци со луѓе секој ден. Таа отсекогаш ги сакала тие состаноци, но таа не смее да презема таков ризик”, додаде тој.

Една од главните грижи на кралицата Елизабета е тоа што таа ќе го зарази принцот Филип (98), кој и се наоѓа во лоша здравствена состојба.

За прв пат по 27 години, Бакингемската палата е затворена за туристи, и ќе остане најмалку до крајот на годината. Целта е да се заштитат сите луѓе од палатата кои би можеле да стапат во контакт со кралицата, или со луѓето што служат.