Куче, уништи огромен бизнис со дрога на Шкаљарците и Врањанците

13 јуни, 2020
droga

Вредноста на запленетата дрога е дури 260 милиони евра, а главниот „виновник“ за неговото откритие е специјално обучено полициско куче, кое ги „намириса“ наркотиците и со тоа го уништи бизнисот вреден милион долари на клановите за дрога!

Според колумбиските медиуми, дрогата била во 1.733 кеси во два контејнери и се планирало прво да се транспортира во Турција. Директорот на локалната полиција, Хорхе Луис Рамирез, рече дека кокаинот се мешал со гума во гранули.

-“Првиот сигнал дека нешто се случува, ни го даде нашето куче Дора, која е обучена да најде наркотици. Иако првиот прелиминарен тест покажа дека во мешавината нема дрога, решено е дел од примероците да бидат испратени на тестирање во лабораторија во Кали. Утврдено е дека станува збор за кокаин” – објасни Рамирез и истакна:

– “Сега наш приоритет е да го откриеме идентитетот на сопственикот на пратката, кој морал да ангажира многу професионален хемичар, кој успеал да измеша гума и кокаин.”

Патем, ознаките „ЦР7“ и „Картие“ беа откриени и од романската полиција во мај минатата година на пакувања со тон кокаин пронајдени во Дунав, после тонењето на брод. Истрагата утврди дека пратката е испорачана од Латинска Америка и дека зад неа, наводно, стои Игор Дедовиќ, еден од водачите на „шкаљкарскиот клан“, кој беше убиен во Атина, а Давор Т., лидер на една криминална група од Врање е во тесна соработка со шкаљкарците.

Ваквите кодови на пакетите кокаин, патем, им се од голема помош на истражителите затоа што можат да ги одведат кај луѓето од кои се набавувале лековите, бидејќи секој “нарко-бос”има своја етикета, со која се гарантира квалитетот на стоката, но исто така дозволува да се знае конкуренцијата.