Лек кој ја запира короната за 48 часа

8 април, 2020
Naslovna

Истражувачите кои тестираат ивермектин како можен лек за СОВИД-19 забележаа ветувачки резултати во лабораториски студии.

Но, истражувањето е во рана фаза и лекот допрва треба да се тестира кај луѓе со COVID-19. Не знаеме толку многу, вклучувајќи ја вистинската доза и методот на испорака за лица со инфекција со коронавирус.

Значи, ако размислувате да купите нешто случајно, размислете повторно.
Ивермектин е антипаразитски агенс кој се користи уште од 1980-тите за третман и превенција на болести поврзани со паразити кај луѓето, миленичињата и добитокот а делува со парализа на  ‘рбетниот столб . Во Австралија главно се користи локално како лосион за крем и уши.
Кога се применува во препорачаната доза, Ивермектинот генерално добро се толерира. Некои од најчестите несакани ефекти вклучуваат дијареја, гадење, вртоглавица и поспаност. Поретки се недостаток на енергија, болки во стомакот, запек, повраќање, тресење, осип и чешање.

Неодамнешните лабораториски податоци од научниците од универзитетот Монк и Институтот Доерти покажуваат дека лекот е во состојба да спречи репродукција на САРС-КоВ-2, вирус што предизвикува СОВИД-19.

Исто така, покажа дека ивермектинот го запира множењето на други вируси (како ХИВ, денга, грип и Зика), барем во лабораторијата.
Истражувачите откриле дека ивермектинот има ефект врз САРС-КоВ-2 по единечна изложеност на лекови. Репликацијата на вирусот беше запрена во рок од 24 до 48 часа. Сè уште не е јасно како точно функционира, но се чини дека ги запираат процесите што овозможуваат протеинот да се движи во рамките на вирусот. Овие протеини нормално би го ослабнале антивирусниот одговор на телото, дозволувајќи им на вирусот да се репродуцира и засили инфекцијата.

Потребни се ригорозни клинички испитувања кај луѓе кои биле или се изложени на инфекција COVID-19 и да проверат дали е безбедна за употреба и во какви дози.

Ако се утврди дека ивермектин влијае на лица со COVID-19, тогаш треба понатаму да се смета како потенцијален лек.

Истражувачите треба да знаат: дали ја спречува инфекцијата со СОВИД-19, дали ја намалува сериозноста на придружната болест или го подобрува времето за закрепнување? Овие важни прашања треба да бидат одговорени пред да стане лек за СОВИД-19.