СКАНДАЛ!!!! Дали 2/3 од добитниците на владини ваучери се Албанци, а само 16 % Македонци? Што купува Заев во Албанскиот

7 јуни, 2020
skandal

Документ кој се појави на социјалните мрежи а потекнува од владината електронска дата база покажува дека речиси две третини или 64 % од добитниците на владините ваучери за помош поради коронавирусот се етнички Албанци, објавува expres.mk.

Според инфографиката на Владата 16 проценти од добитниците се Македонци а по нив следуваат Роми со 11 %, Турци со 7 % и Бошњаци со 1 %.

Според објавената инфографика за која владата се уште не обезбедила објаснување пред јавноста ниту еден Влав или Србин нема да добие картичка за ваучер од Владата.

Според најавите картички за ваучери треба да добијат околу 120.000 граѓани или приближно 75 илјади Албанци, 20 илјади Македонци, 13 илјади Роми, 9 илјади Турци и 1200 Бошњаци, пипува expres.mk

Денеска лидерот на СДСМ најави дека вкупно 115 илјади граѓани ќе добијат ваучери за домашен туризам. Според изворот на инфографиката со овој план на Владата се прави обид за изборен поткуп преку идентификација на гласачи кои за возврат за добиен ваучер ќе го дадат гласот за СДСМ, пишува expres.mk.