Машини се борат против Covid – 19! Во оваа болница прво ќе ве прегледа робот

30 мај, 2020
pivo_1000x1000

Роботите кои говорат повеќе од 53 јазици, откриваат дали некој има температура и дали луѓето ги носат заштитните маски на правилниот начин.

Оние кои доаѓаат во Универзитетската болница во Антверпен, од вторник ќе одговараат на неколку прашања преку интернет, а роботите ќе ги скенираат матичните бар кодови, така нарачени QR кодови.

Фабрис Гофин, извршниот директор на компанијата Zorabots, со седиште во Белгија, изјави дека нивните роботи се користени во болници, старечки домови и хотели од 2013та година.

Тој додава дека роботите нема да вршат Covid – 19 тестови, но би можеле да обезбедат корисни информации. Предноста на овие роботи е што можат да се движат, да им се приближат на пациентите и да разговараат со нив.

Нивната цена изнесува 30.000 евра и до сега се продадени во Франција, САД и Холандија.