Место во една мистериозна шума, каде се собираат членови на тајно општество

29 април, 2020
Boheman-Grovea

Боемскиот Гроув е приватна област за кампување што се протега на 10 квадратни милји во средина на крајбрежната шума од село во Монте Рио, Калифорнија. Адресата 20601 Боемската авенија припаѓа на машкиот клуб со седиште во Сан Франциско, познат како Боемскиот клуб, чии членови се некои од највлијателните и најмоќните луѓе во светот.

Покровител на Боемскиот клуб е Свети Јован Непомук, а главната одлика на општеството е був како симбол на мудроста. Од основањето во 1872 година, овој клуб собра уметници, музичари, професионалци во медиумите, директори на престижни универзитети, претприемачи, политички лидери, па дури и поранешни американски претседатели.

Покрај тоа, во филмот Роберт Алтман во 1984 година со име „Secret Honor“, клубот „Boheman Grovea“ се споменува и како Committee of 100, кој манипулира со американскиот претседател Ричард Никсон. Ова тајно општество, исто така, инспирираше дел од акцијата во втората сезона од серијата Вистински детектив, и беше споменат во филмот „Куќа на карти“, кој беше полна со политички интриги.

Во средината на јули секоја година, Боемскиот Гроув е местото на двонеделниот камп каде се собираат неговите највлијателни членови. Иако мотото на „Weaving Spiders Come Not Here“ (пајаците не доаѓаат овде за да ткаат мрежа) значи дека на состанокот не треба да се зборува за бизнис, многумина веруваат дека настанот е всушност фронт за тајни зделки што потоа ќе имаат влијание врз глобалната економија.

Фотографија од Boheman Grovea е направена во 1913 година и на која е прикажан писателот Џек Лондон

Во текот на денот, претставите се одржуваат на повеќе сцени, се прикуваат филмови, се организираат разни ликовни настани и предавања. Но, што се случува во вечерните часови во Боемјан Гроув? Само неколку од нив одбрани мажи.

Жените не можат да станат членови на клуб. Во долгата историја, почесно членство добија само четири жени: домаќинката Маргарет Бауман, поетесата Ина Кулбрит, актерката Елизабет Крокер Бауерс и писателка Сара Џејн Липинкот. Ниту една не се зачленила после 1928 година. Иако на членовите на клубот им е дозволено да носат жени и деца во кампот, тие мора да заминуваат до 10 часот наутро секој ден.

Тајните активисти скиени се од љубопитни погледи – самата локација, односно шумата од крајбрежните секвоја со дрвја што достигнуваат височина од 90 метри, а фактот дека областа е обезбедена од поранешни воени специјалисти кои користат најнова технологија.