Најголемото жариште на Јужна Америка, најлошото во Бразил: вирусот Корона стигна и до сите африкански земји

23 мај, 2020
Naslovna

Јужна Америка стана нов епицентар на корона вирусот, а најтешко погодена земја е Бразил, додека бројот на починати расте во некои африкански земји кои досега немале голем број смртни случаи, објави денеска Светската здравствена организација (СЗО).

– Пандемијата COVID-19 се прошири кај повеќе од 100.000 луѓе во Африка. Вирусот сега се рашири во секоја земја на континентот, а првиот случај беше пријавен пред 14 недели, се вели во соопштението на СЗО.

Според Ројтерс, досега на африканскиот континент се регистрирани 3.100 смртни случаи поврзани со вирусот корона.

Девет африкански земји се соочуваат со зголемување на бројот на заразени за 50 проценти, додека другите земји на тој континент имаат стабилен број на пациенти или се намалуваат.

Експертите на СЗО додаваат дека е веројатно дека ниската стапка на смртност во Африка е поврзана со значително пониска просечна возраст на населението отколку во другите делови на светот. Сепак, експертите од светската организација се загрижени за значително помалите медицински ресурси кои им се достапни на африканските земји во споредба со поразвиените делови на светот, изјавувајќи дека во случај на зголемување на бројот на заразени, може значително да го загрози популацијата и здравствените системи.

Ситуацијата во Јужна Америка се чини потешка, предупредува СЗО, чии експерти изјавуваат дека надлежните органи на најтешко погодената земја – Бразил ја одобриле широко распространетата употреба на антималариум хидроксихлорокин, иако не е клинички докажано дека лекот помага во лекување на КОВИД-19 без дополнителни ризици.