Научниците од Оксфорд: Блиску сме до вакцината против Корона, тестираните мајмуни оздравеле

29 април, 2020
Naslovna

Жвотните биле изложени на големи дози на вирусот што ја предизвикал глобалната пандемија, што скоро резултирало со инфекција и кај останатите мајмуни во лабораторијата.  Но, по 28 дена, сите шест мајмуни беа здрави.

Универзитетот во Оксфорд направи голем напредок во светската трка за вакцината против коронавирус.

Многу научни тимови мораа да започнат со тестирање на мал примерок за да ја одржат човековата безбедност, но научниците од Институтот Џенер имаше предност во оваа трка затоа што тие направија слични истражувања минатата година, односно тестирање на вакцини за претходна форма на коронавирус што се покажало како сосема безбедно за луѓето.

Повеќе од 6.000 луѓе ќе бидат тестирани до крајот на мај

Затоа тие се меѓу првите во светската трка за вакцината „ковид-19“, јавува „Yorkујорк Тајм“ и ќе ја тестираат вакцината на повеќе од 6.000  луѓе до крајот на мај, во надеж дека вакцината е безбедна за луѓето, туку и дека работи против новиот коронавирус.

Научниците од Оксфорд велат дека нивната вакцина, доколку се оди добро, ќе биде достапна уште во септември. Тоа е за неколку месеци.