Научниците во шок! Познато е зошто короната преживеала на високи температури!

2 септември, 2020
744899_lekari_ls


Некои климатизери го носат воздухот надвор и повторно го дуваат, додека други, наречени сплит единици, рециркулираат ист воздух, што беше случај во овој случај. Британски експерти предупредија минатиот месец дека ваквите единици треба или да се исклучат или да се користат со отворени прозорци за да се спречи ширењето на Ковид-19. А канцелариите, кината, театрите и другите затворени простории во Велика Британија мора да имаат ново сервисирани климатизери кои обезбедуваат исфрлање на свеж воздух. Најновата студија, објавена во Интерна медицина ЈАМА, е спроведена од научници од провинцискиот центар за контрола и превенција на болести . Тие ја следеа епидемијата кај еден патник во автобус во источната провинција на 19 јануари, неколку дена пред Кина да биде ставена во карантин.

Патниците не биле многу социјални, но се сметало дека некои носат маски за лице. Вкупно 68 патници се возеа со автобус еден час и четириесет минути за да присуствуваат на будистичката богослужба. Дваесет и четири патници биле позитивни на Ковид-19, од кои 18 страдале од „умерено заболување“. Останатите шестмина или имале лесна болест или немале симптоми.


„Нашето откритие за потенцијално пренесување преку воздух има важни импликации врз јавното здравство, а идните напори за превенција и контрола треба да го земат предвид потенцијалот COVID-19 да се шири низ воздухот.

Д-р Шон Фицџералд, соработник во Кралската инженерска академија, рече дека отворањето прозорци додека е вклучена климатизацијата може да биде најдобриот начин за намалување на ризикот. „Препорачаната стратегија сега, ако имате една од овие сплит единици, е да отворите прозорец и да ја жртвувате вашата желба за поладна средина“, изјави Фицџералд. ‘Ако има малку ветер, тој ќе го придвижи воздухот. Ако не можете да го отворите прозорецот, исклучете го уредот. ‘