Ниту Тесла, ниту Амазон: Маск и Безос најмногу и се воодушевуваат на оваа компанија, што исто така им предизвикува главоболка

20 мај, 2020
google

Само една компанија е страв и трепет за светските милијардери, Илон Маск и Џеф Безос, а тоа е Google. И покрај успесите што ги постигнаа нивните империи, Тесла, односно Амазон, не криjат дека сè уште се восхитуваат на овој моќен технолошки гигант, основан пред 22 години.

Маск, чија нето вредност во моментов е 36,1 милијарди долари, рече: „Единствената компанија од која се плашам е„ Google “. Тој, патем, е познат по неговиот остар јазик и за тоа дека го кажува само она што го мисли, и за што обично пишува на Твитер.

Безос, најбогатиот човек во светот е „тежок“ со 145,4 милијарди долари, а тој дополнително го зголеми своето богатство оваа година, благодарение на карантинот, односно нарачките преку Интернет. Според истражувањето на консултантската компанија Comparison, Безос ќе достигне статус на првиот милијардер (трилионер) во историјата.

„Гледајте го Google како планина. Може да се искачите, но не можете да ја преместите“, рече првиот човек на Амазон.

Google се смета за компанија во која е задоволство да се работи, иако „размазените“ вработени неодамна почнаа да се жалат, затоа што нивните бенефиции за храна и теретана им се одземени додека работат од дома.

Според сегашните информации, овој гигант и Facebook немаат намера да ги вратат сите вработени во нивните канцеларии пред 2021та година. Google планира да ги отвори канцелариите во јуни, но тие ќе работат со 10 до 15 проценти од работната сила.