Њујорк отвори супер-мртовечница: Поради големата бројка на жртви, ова е единственото решение за достоинствени погреби!

8 мај, 2020
pandemija

Њујорк отвори мртовечница во Бруклин, користејќи камиони со ладилник во Sunset Park за да ги складира телата.

Решението се смета за долгорочно и е дизајнирано да го олесни притисокот врз другите мртовечници што не можат да ги примат сите тела на починатите, а бројот на загинати во Њујорк сега е над 14.000, со дополнителни 5.300 смртни случаи кои веројатно починале од корона.

Од канцеларијата на главниот лекар оваа недела соопштиле дека мртовечницата се наоѓа на 39-та улица во Бруклин, каде се паркирани над 50 камиони.

Портпаролот на канцеларијата на градоначалникот вели дека многу камиони во моментот биле празни, но мора да се паркираат некаде.

Не сите тела што се чуваат во камионите ќе бидат жртви на коронавирусот, додаде портпаролот.

Градот се покажа како епицентар на епидемијата на коронавирус, бидејќи има петтина од вкупниот број на жртви во земјата.

Со оглед на тоа што смртта се случила во релативно краток временски период, се доверува во прашање можноста на погребните домови да ги организираат потребниот број на погреби и кремирања, како и нивната можност претходно да ги чуваат телата.

Според CNN, погребните домови ги отфрлаат кремирањата, бидејќи не биле во можност да ги чуваат телата и да ги стават во фрижидери.

Мајкл Ланоте, извршен директор на Националното здружение на директори на погребни домови во Њујорк, рече дека камионите ќе го олеснат притисокот врз погребната индустрија во градот.

„Дополнителното работно време на мртовечницата, исто така, ќе им помогне на директорите на погребалните компании со тоа што ќе им обезбедат вечерни часови време за трансфери, бидејќи голем дел од дневните часови ги поминуваат за спроведување погреби, правење аранжмани и одговарање на повици од семејства кои бараат нивни услуги“, рече Ланоте.

Мртовечницата, наводно, ќе биде отворена до 10:30 часот, секој ден.

Претходно за време на кризата, градски службеник објави дека парцелата на Hart Island, јавните гробишта на затворскиот систем, ќе се користи за погребување на жртви од коронавирус.

Обидувајќи се да го ублажи стравот на јавноста од масовни погреби, градоначалникот Бил де Блазио одговори на Твитер велејќи: „Нема да има масовни погреби на островот Харт. Сè ќе биде индивидуално и секое тело ќе се третира со достоинствено“.