Од ова се плашевме и сега треба да сме многу загрижени! Корона вирусот мутираше и стана позаразен?

13 јуни, 2020
korona a

Серија лабораториски експерименти спроведени од американски истражувачи укажуваат дека коронавирусот еволуирал и станал заразен!

Според Си-Ен-Ен, овие научници тврдат дека мутацијата влијае на протеин кој му овозможува на вирусот да се пробие во клетките во човечкото тело.

Сепак, резултатите од нивната студија допрва треба да бидат потврдени од други стручни претставници, а потребни се понатамошни истражувања, но доколку овие тврдења се покажат како вистина, тоа ќе биде првпат да се докаже значителна промена во коронавирусот.

„Во системот за клеточна култура што го користевме, вирусите со таа мутација беа многу позаразни од оние без мутација“, вели Херјун Чои, виролог во Институтот за истражување на “Скрипс” во Флорида. Мутацијата за која станува збор му овозможува на вирусот многу поголем број на надворешни протеински „шилци“, што му овозможува да ги достигне клетките, тврдат американски научници