Откриената девета Планета е всушност ЦРНА ДУПКА?!

3 септември, 2020
ee8d211ffe8b4fc8abf1f8fe0a1b255ade91cbfb

Иако повеќето од нас растат со знаење дека во нашиот Сончев систем има осум планети, астрономите тврдат дека постои и девета планета веќе неколку години.


За мистериозната планета, која многумина ја нарекуваат невидлива, се верува дека лежи во најоддалечените региони на Сончевиот систем. Научниците од Универзитетот Дурам и Универзитетот Илиноис во Чикаго, фрлија црв на сомнеж дека планетата Девет можеби не спаѓа во групата планети.

  • Нашата работа започна кога Џејмс и неговата сопруга Лора отидоа во Планетариумот во Чикаго и видоа краток документарец за Планетата 9. Впечатокот на Џејмс беше многу силен, што следниот ден започнавме да истражуваме дали некој предмет може да ја имитира планетата – рече Јакоб Шолц и додаде: – Измисливме интересни сценарија: боси нозе, ултра компактни ореоли на темна материја, исконски црни дупки и уште неколку други можности – заклучи тој.

Тимот ги анализирал податоците собрани од Универзитетот во Токио и открил дека исконската црна дупка има иста маса како и предвидената маса на планетата 9.

  • Последните парчиња навистина се споија кога сфативме дека ореолот на темната материја што ги опкружува исконските црни дупки ќе биде начин да се набљудува Планетата 9, која би била црна дупка како резултат на гама зраците.
    Целта на нашето истражување беше навистина да ја пренесеме пораката дека идејата за исконски црни дупки орбитира околу Сонцето и не е толку апсурдна како што изгледа, како и дека би можеле да му посветиме поголемо внимание – рече Шолц.

    Тимот се надева дека дополнително ќе ја тестира нивната хипотеза, за да потврди дека Планетата 9 е навистина исконска црна дупка.