Пет опасни астероиди јурат кон земјата: Два од нив ни се закануваат уште денес, едниот е голем колку облакодер!

12 јуни, 2020
juris

Во последните неколку недели, НАСА предупредува дека неколку потенцијално опасни астероиди се приближуваат кон Земјата, но оваа недела ќе има дури пет, од кои двa уште денес ќе пролетаат покрај нашата планета.

Астероидите 2013 XA22 и 2020 KZ3, со ширина од 100 и 20 метри, треба да поминат веќе овие денови во близина на Земјата.

Следниот опасен астероид, со големина на куќа, се очекуваше да пролета покрај нас во среда, 10 јуни, а потоа во четврток на Земјата и се закануваат уште два астероиди со ширина од околу 25 метри. Последниот, кој ќе помине најблизу до Земјата, би требало да остане на безбедно растојание од околу 2,3 милиони милји.

Иако НАСА вели дека сите пет астероиди ќе поминат на релативно безбедно растојание од земјата, тие посочуваат дека постои причина за загриженост. Имено, само четири од овие пет астероиди беа забележани дури во средината и при крајот на мај, што значи дека немаше да имаме време да се одбраниме од потенцијален удар ако тие или било што друго пролета блиску до Земјата.

Научниците велат дека е многу важно сериозно да се размислува за подобра опрема и одбранбен систем што ќе спречи некои од идните астероиди некогаш да ја погодат Земјата.