Плажите во Грција се отвараат во сабота, а ова се НОВИТЕ ПРАВИЛА: Нема музика, нема седење во барови…

14 мај, 2020
grcija plaza

Одлуката на комисијата за заразни болести се сметаше за излишна откако толпа луѓе минатиот викенд ги посетија дивите грчки плажи. Затоа беше договорено овој викент од 8 часот да почнат со работа сите плажи, но со одредени правила :

 • влезовите ке бидат контролрани и ке се дозволува само одреден број на посетители
 • на плажите ке биде дозволено да има по 40 капачи на 1000 метри квадратни
 • дозволено ратојание помеѓу два чадори за сонце ке биде 4 метри
 • под еден чадор дозволено е максимално 2 лежалки исклучок ке има само за членови на исто семејство
 • рестораните и баровите на плажите ќе смеат да служат само пакувана храна, која е забранета да се приготвува на самото место
 • забранета е продажба на алкохол
 • забрането е достава на храна на плажа
 • забрането е седење во локалите на плажа
 • се препорачува сите вработени да носат заштитни маски
 • ке иима вработени кои ке вршат дезинфекција на лежалките после секој посетител
 • забрането е пуштање музика
 • пешкирите и нивната дезинфекција ќе бидат на одговорност на постителите
 • покрај овие мерки посетителите се замолуваат да ги практикуваат и мерките за одржување на растојане, да избегнуваат гужва и да внимаваат на хигената

​На јавните плажи пешкирите ќе се поставуваат со цел да се задржи дозволеното растојание.