ПОГЛЕДНЕТЕ ДОБРО, ова е виновникот за пандемијата со Ковид-19

5 септември, 2020
61943651-virus-sarscov2-koronavirus

Фотографиите се направени за да се покаже колку може да биде интензивна и многу живописна инфекција со вирусот SARS-Cov-2.

Научниците од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Северна Каролина ги објавија првите детални фотографии од вирусот што го освои светот во 2020 година.

Д-р Камил Ере успеа да направи неверојатни фотографии од примероци на заразени респираторни епителни клетки. Како што самата објаснила, таа ги снимила овие фотографии за да покаже колку е силна и многу живописна инфекцијата со вирусот SARS-Cov-2.

За да ги направат овие фотографии, д-р Ере и нејзиниот тим во лабораторијата го инјектирале вирусот SARS-Cov-2 во човечки бронхијални епителни клетки и провериле што се случува 96 часа подоцна со електронски микроскоп.

Фотографиите што ги избоиле за да помогнат во идентификување на вирусот, покажуваат заразени клетки со траги од жолта слуз на врвовите на сините ќелии. Зголемената фотографија ја покажува структурата и густината на вирусите кои произведуваат епител во дишните патишта на човекот по инфекцијата.

Како што објасни д-р Ере, овие фотографии покажуваат неверојатно голем број на вируси, целосни инфективни вирусни честички со ДНК или РНК во јадрото и протеинскиот слој, како што се оние што се наоѓаат надвор од клетката домаќин, но исто така покажуваат зошто инфекцијата со КОВИД-19 е толку распространета. Тие исто така покажуваат зошто секој треба да носи маски – без разлика дали е заразен или не, за да се ограничи понатамошното ширење на вирусот.